Важността на профилактиката на зъбите

Важността на профилактиката на зъбите

За наличието на здрави зъби, сияйна усмивка и добра устна хигиена се изискват няколко неща и всеки от нас го дължи само и единствено на себе си.
Красивата усмивка отваря врати, здравите зъби са повод за спокойствие и самочувствие и всеки от нас трябва да осъзнае важността на профилактиката в грижата за устата и зъбите.
Колко всъщност е важна профилактиката? Има един отговор – много!

Ще ви насочим с няколко неща, които щом се превърнат в рутинни навици и отговорност към зъбите ви, всичко ще ви се стори естествено, колкото и грижа да се наложи да положите.
Хубаво е, дори препоръчително, да миете зъбите си два пъти дневно – сутрин и вечер.
Водитe за уста, които ползвате е добре да се с протекция срещу кариеси (най-често по опаковката ще се ориентирате).
Задължително сменяйте четката си веднъж на 2-3 месеца. Ефективността и чистотата на дълго използвана косъмчета намалява и дори може да започне да разранява венците ви.
Не забравяйте да почиствате и езика си, тъй като върху него също се струпват бактерии.
Не прекалявайте с газираното, сладкото и лепкавото, образуването на захари и застояването им в устата ви не е никак полезно – напротив – основният причинител на кариес.
Задължително посещавайте личния си зъболекар поне веднъж годишно, а ако отделите време и за 2 посещения, ще е още по-добре за вас. Той ще почисти зъбния камък, ще направи профилактика на състоянието на зъбите и е по-вероятно да се хване проблем навреме.
Хубаво е да подбирате правилно и четката за зъби според косъма и твърдостта му. Тук нещата са индивидуални, така че според нуждите на зъбите ви ще ползвате мек, среден или твърд косъм.
Добавете и конците като профилактична грижа и почистване и зъбните душове.
Чрез редовни профилактични прегледи поддържате здравето на зъбите и ги предпазвате от зъбна плака и зъбен камък.
По-сериозните разрушенията по зъбите водят до възпаление и увреждания на венеца и костта, които са необратими. Колкото по-рано бъде диагностицирано едно заболяване, толкова по-бързо ще се овладее, ще ви облекчи финансово и ще се вземат навременни мерки.

Орална хирургия
Какво означава стандартен двучастов имплант?