Видове избелване на зъби и кое да изберете

Видове избелване на зъби и кое да изберете

Какво точно представлява избелването?

Това е козметична процедура, възвръщаща първоначалния неоцветен най-горен слой (емайла) на зъбите. Принципът на избелването е чрез активната съставка водороден пероксид. При активирането му той мигновено се разпада на вода и кислородни радикали.

Именно тези кислородни радикали проникват във вътрешността на зъбите. Пигментите, които са оцветили зъбите ни, се намират в каналчетата на дентина и емайла. Веднъж проникнали в тези каналчета, кислородните радикали разкъсват молекулите на пигмента и чрез дифузия тези молекули се извличат обратно навън.

Какви са видовете избелване на зъби?

Начините пациентите да се сдобият с по-бяла усмивка са два: професионално кабинетно избелване или избелване в домашни условия. 

Разбира се - и при двата вида избелване е задължително да се посети дентален специалист, който да насочи към най-правилните действия и начини, по които да се сдобиете с желаната усмивка. 

Да разгледаме метода за домашно избелване.

Единият вариант е с използването на избелващи шини. Тези шини се изработват индивидуално за вас в стоматологичен кабинет, за да паснат точно на вашите форми и зъби. Принципът на шините е, че те са пълни с течност или гел, съдържащи съставките за избелване и се препоръчва спането с тях, за да действат през нощта.

Необходимо е да се прилага най-балансираната доза пероксидни препарати, за да се получи по-бърз и по-силен ефект от избелването, но и то да бъде здравословно и да се предотврати създаването на свръхчувствителност на зъбите или те да се изсушат прекалено много. Именно това се определя от специалистите в областта.

Друг метод на домашно избелване е чрез лентички и различни гелове, които се поставят/нанасят върху зъбите. Повечето продукти от този тип действат около 20 минути до час, в зависимост от интензивността на съставките. Обикновено ефектът, който се постига чрез този метод е видим след около 10 до 14 дни.

Избелване в кабинет от стоматолог е методът, който се препоръчва заради професионалните стъпки и здравословни за зъбите ви манипулации

При този метод процедурата се извършва изцяло в стоматологичния кабинет - едното посещение трае около час. Нужни са 1-2 посещения, за да се сдобиете с желаната усмивка и да възвърнете блясъка на зъбите си без да се налага да увреждате емайла или да усещате по-силно изявена чувствителност, както често се случва с останалите методи, които се правят без специалист.

При него процедурата се извършва само и единствено в кабинета на стоматолога и в рамките на едно или две посещения, дори няколко часа, пациентите се сдобиват с така желаният бял цвят на зъбите.

Алайнери. Какво е важно да знаете?
Колко е важна поддръжката на имплантите и как да п...