Алайнери. Какво е важно да знаете?

Алайнери. Какво е важно да знаете?

Нека първо обясним какво точно представляват така нашумелите алайнери. Това е метод, подпомагащ за изправянето на зъбите и лечението на проблеми от различен характер. Неправилното разположение, коригиране на междузъбните пространства - все са част от корекциите, които могат да се нанесат благодарение на алайнерите. Лесни за поддръжка и подходящи за малки и големи - разбираемо е, че набират все по-голяма популярност и са предпочитан метод за корекции.

За кого са подходящи?

Както споменахме нагоре - подходящите възрасти за ползването на алайнери са всякакви и това е огромно предиство, защото и деца и възрастни могат да постигнат желаната усмивка във всяка възраст. В случай на нужда от лечение - консултацията със специалист е задължителна, тъй като той най-правилно може да определи индивидуално вашия случай и бъдещите стъпки.

  • За тийнейджъри и деца –лесно може да бъде коригирана голяма част от несъвършенства и подредба на зъбите, което да създаде самочувствие и липса на неувереност заради дефектни разположения или подредба. Именно заради прозрачния си вид - алайнерите не притесняват подрастващите.
  • За възрастни - тук причината е сходна като при децата и тийнейджърите. Много професии и социални кръгове биха създали чувство на некомфорт и притеснение при използването на средства за лечение в устната кухина, които да бъдат прекалено видими. Алайнерите успокояват и възрастни хора, които са решили поради естетика или здравословни причини да се възползват от техните предимства.

 

Стъпките, през които преминава лечението?

На първо място, разбира се, е консултацията със специалист. С негова помощ можете да получите насоки и да обсъдите какви са вашите желания и нужди, а той от своя страна да ви уведоми за най-оптималното им постигане.

Сканиране и фотографиране на зъбна подредба  Това се прави с набор от различни методи, включително сканиране, фотографиране и създаване на карта на вашите зъби от най-различни ъгли. От тези изображения вашият ортодонт ще има по-ясна и детайлна представа за конкретната ситуация.

Последната стъпка, която е със съществено значение е изработването на физическия отпечатък на зъбите ви, който служи за основа за създаването на вашия алайнер.

Някои пациенти изискват предварителна стоматологична обработка, която да създаде на алайнерите подходящата среда за оптимална работа.

След тези стъпки ще преминете консултация, при която се поставя тестово първия алайнер - направен по модела на вашите зъби. Възможно е да имате усещане за стягане. Именно след тази проба се правят корекции докато специалистът заедно с вас самите прецени, че резултатите са постигнати и ще усещате комфорт, носейки алайнерите.

Смяна – в процеса на лечение ще сменяте вашите алайнери на около всеки 2 седмици, като това зависи от преценката на вашия ортодонт. Ако зъбите ви не са се изместили достатъчно в рамките на текущите, този период може и да бъде удължен.

Постигане на крайните резултати – колко точно ще продължи лечението зависи от индивидуалните случаи при всеки пациент. Резултатите ще бъдат видими през първите няколко седмици. След приключването на случая, специалистът на когото сте се доверили ще ви даде съвети относно още известно време носене на алайнерите или няма да има нужда от следваща стъпка за поддръжка.

Съветваме ви изключително внимателно да подберете специалистите и екипа, на когото ще се доверите, за да успеете заедно да постигнете резултатите, които си представяте.

Ботокс. Кога се ползва лечебно при зъболекаря
Видове избелване на зъби и кое да изберете