Ботокс. Кога се ползва лечебно при зъболекаря

Ботокс. Кога се ползва лечебно при зъболекаря

Освен за добре познатите естетични цели за изглаждането на мимически бръчки, осбовно при дамите,  ботоксът е приложим и за медицински цели, тъй като дава много добри резултати.

Инжектирането на веществото действа парализиращо за определен период от време на  дъвкателните мускули, прави невъзможно съкращаването им и така възпрепятства редица проблеми.

Процедурата не е следвана от промяна на външния вид, поради което е подходяща за прилагане както за жени, така и за мъже.

Ботулиновия токсин и по-познатия ботокс се използва в стоматологичната сфера поради две основни причини. Най-честият вариант е използването му за лечение на бруксизъм (стискането и скърцането със зъби). Освен, че хората, страдащи от бруксизъм усещат мускулна болка, абразия и фрактури на зъбите си, често се случва да се отдръпнат и самите венци и да се влоши способността за сдъвкване.

Именно този навик е редно да се лекува преди да се превърне в хроничен проблем. Ботоксът тук се намесва с няколко инжекции, инжектирани с масетерния мускул, които намалят мускулната активност на лицето за около 3 месеца.

Разбира се, ефективността на поставения ботокс варира и при всеки пациент може да бъде различна. Зависи и от размерите на мускулите на пациента, степента с която се свиват самите мускули и спазване на стриктно лечение.

Втората употреба на ботокса в стоматологията е лечението  на “Gummy Smile” (Гингивална усмивка, венечна усмивка)

 В този случай, когато човек се смее се виждат главно венците и небцето му вместо самите зъби. Това освен че влияе на социалния живот и самочувствие на човека, оказва влияние и върху защитния ефект на слюнката - тя намаля или изчезва поради сухотата в устата. Отново ботоксът помага да се намали мускулната активност и по този начин движението на устните е ограничено по време на смях и се действа за предотвратяването на повдигане на устата.

 Тъй като зъболекарите са упълномощен медицински персонал за лечение на уста, зъби и околни тъкани те също извършват лечение с ботокс в тази област.

Какво трябва да знаем за пародонтозата и какво е ...
Алайнери. Какво е важно да знаете?