Кога трябва да започнат грижите за детските зъбки?

Кога трябва да започнат грижите за детските зъбки?

Още с поникването на първите зъбки на бебчо започваме грижата за детските зъби. Най-лесно и безопасно е да ползваме марля и физиологичен разтвор и да се обтрият зъбчетата и венците внимателно.

Честите въпроси, които си задават родителите

По-податливи ли са млечните зъби към кариеси? – Тук отговорът е еднозначен - да. Млечните зъбки са по-слабо минеразлизирани и като цяло престоят им в устата е по кратък, което ги прави много по-недстабилни от гледна точка на предпазване от кариесите.

Първия зъболекарр на детето. Кога? - Няма конкретен период, който по учебник да бъде спазен. В случай, че няма оплаквния не е нужно да се ходи при специалист. Препоръчително е обаче детето да придружава родителите си, за да може да се създаде у него комфорт и спокойствие от самите условия на кабинетите и клиниките. За да не се създава страх от зъболекаря от рано е добре да свикне с обстановката.

 

Основните грешки на родителите в грижата за зъбите на детето. Може би несъзнателно, но често биват допускани грешки главно от майките в стремежа да приспят детето, които имат последствия върху зъбките на малчуганите. Най-честата сред тях е потапянето на биберони в нещо сладко – сок, мед и т.н. преди лягане. Захарта преди лягане е непрепоръчителна. Дори напротив – хубаво е да се изплакне устата с вода.

Млечните зъби са изключително важни за физиологичното развитие на челюстите, така че не е редно да пренебрегнем грижите за тях. Ако има изкривяване на захапка или други изменения по челюстта, те най-често се формират още по време на престоя на млечните зъби при детето.

През периода, в който още развитието на челюстта не е завършило, се правят и най-лесно корекциите.

Как да избораме пастата з

Хубаво е пастите за зъби да съдържат флуорид, защото именно той е най-добрия помощник в почистването и засилва минеразлизацията на зъбите. Не е добре обаче да се прекалява с приема на флуорид, тъй като някои майки дават пасти, води, сокчета със съдържанието на му с цел превенативна мярка, но се получава предозиране и евентуално оцветяване на зъбите. Може да се обсъди със стоматолог каква точно профилактика да се прави относно грижата за най-ранните детски зъби.

Основните причини, поради които евтиният имплант м...
Знаете ли, че … за зъбите