На колко време се сменя четката за зъби?

На колко време се сменя четката за зъби?

Най-вероятно сте чували препоръките на повечето стоматолози за смяна на четката за зъби на всеки 3 месеца. Четките за зъби преминават през нормално износване и стават по-малко ефективни в премахването на плаката от зъбите и венците. За около 3 месеца влакната на косъмчетата на четката за зъби се разграждат и губят ефективност.

Какво се случва, ако не сменяме достатъчно често четката си за зъби
Микробите могат да се натрупват във влакната на четките за зъби. Затова е важно да смените четката си за зъби, след като сте били с настинка или вирус, иначе рискувате възможна повторна инфекция.

Гъбички и бактерии също могат да се развият във влакната, ако не се полагат правилни грижи за тях. След употреба не забравяйте да изплакнете и изсушите добре четката за зъби, като я съхранявате непокрита в изправено положение и я държите далеч от други използвани четки за зъби.

Помислете за инвестиране в електрическа четка за зъби, тъй като е доказано, че те подобряват здравето на устната кухина отвъд това, което може да направи ръчната четка за зъби. Електрическата четка за зъби премахва плаката, облекчава гингивита и намалява оцветяването на зъбите. Доказано е също така, че електрическите четки минимизират количеството плака върху зъбите на хора с пародонтоза.

Кога е време да сменим главата на електронната четка за зъби
Общоприетото правило е, че накрайникът на електронната четка за зъби се сменя на всеки 2 месеца. По-честата смяна от тази на обикновената четка за зъби се налага поради факта, че косъмчетата на електронната са по-къси и се износват по-бързо. Ако забележите, че влакната на четката се разтварят настрани и видимо губят първоначалната си форма, то е време за нова.

Какво да имате предвид при пазаруване на четка за зъби
Посъветвайте се със своя стоматолог за препоръки относно каква четка за зъби трябва да закупите въз основа на индивидуалните ви нужди и конкретното здравословно състояние на вашите зъби.

Често денталните специалисти препоръчват да се използват четки за зъби с меки влакна, тъй като твърдите косъмчета увреждат зъбите и венците. Друга препоръка е да се избира четка за зъби с по-малък размер на главата – тя трябва да успява да обхване един или два зъба наведнъж.

Зъбни импланти - All-on-4 и all-on-6. Какво е това...
Рани в устата. От какво са?