Колко дълъг живот могат да имат моите зъбни импланти?

Колко дълъг живот могат да имат моите зъбни импланти?

Успехът на зъбните импланти до огромна степен е зависим от уменията на стоматолога, качеството и количеството налична кост в мястото на което ще се извърши имплантиране. Начинът, по който ще се извърши интервенцията, натоварването, както и устната хигиена и грижа от страна на пациента допълват факторите.

Различни проучвания са установили, че 5 годишна успешна преживяемост на импланта има в 75 – 95 % от случаите.
Но дори за един добре поставен имплант никой не може да предвиди колко дълго ще издържи. Това изключително много зависи и от състоянието на организма на пациента, неговия имунитет, устойчивост на стрес, състояние на устна кухина, особености на захапката.

Други клинични проучвания показват, че имплантите са успешни повече от 30 години. Това практически е решение за цял живот. Денталните импланти са направени да бъдат постоянни, но както всяко друго нещо в човешкия организъм трябва да бъдат адекватно поддържани. Факторите, спомагащи за дълготрайния ефект на лечението, са ежедневните домашни хигиенни грижи и редовните посещения при лекуващия имплантолог за професионално почистване и проверка на захапката.

Е, това се обяснява доста просто: лекарят (или клиника) може да даде гаранция само за свършената работа. На практика през първите 1-2 години рискът е сравнително висок за отхвърляне на импланта по причини извън контрола на пациента и денталния лекар извършил манипулациите.
Но ако имплантатът трябва да бъде отстранен и заменен след 3-5-10 години, проблемът по правило се крие в липсата на подходяща грижа за изкуствените зъби или в влошаването на общото здравословно състояние на пациента.

Като цяло можем да кажем, че според статистиката повечето проблеми с имплантите възникват поради небрежност в хигиената от страна на пациентите , прием на лекарства , отслабен имунитет или напълно неправилно извършена хирургическа операция за поставяне на импланта.

Затова е от съществено значение да обърнете внимание на правилно подбрания екип, в чийто ръце да се оставите. За да сте със здрава и красива усмивка в дългосрочен план.

Естетични процедури - поставяне на дермални филъри
Какво трябва да знаем за пародонтозата и какво е ...