Фасети или зъбни коронки? Как да изберем?

Фасети или зъбни коронки? Как да изберем?

Важно е, разбира се, на първо място да знаем каква всъщност е разликата между двата варианта за възстановяване и промяна.

Фасетите са тънки порцеланови слоеве, залепящи се на повърхността на зъбите. С тях се променят размери, нюанси, дори и цветове на зъбите. С помощта на фасетите се възстановяват цепнатини и отчупени части от зъбната повърхност. С помощта на фасети сложени на предните зъби се изменя цялостната усмивка на пациента.

Коронките на свой ред покриват целите зъби. Тях специалисти ги предпочитат, когато става дума за силно разрушени зъби или части от тях. Поставят се с цел да се избегне по-сериозно счупване и отделяне на части от зъба. Когато се има за цел да се предпази и запази възможно най-здрав и цял зъбът, избираме коронките.

Има различни материали за изработка на корони:

  • Метало-керамика – здравина на добра цена
  • Циркониеви – едни от най-здравите материали за изработка на зъбни корони в комбинация с висока естетика
  • Прес-керамика, e-max – едни от най-красивите корони, доближаващи се максимално до естествения зъб.

Голям фактор за избора на материал за корона е дали възстановяваме предни или задни зъби.

Важно е да се прецени до каква степен има щети по зъба, за да може най-правилно да се спрете на варианта, с който ще поправите счупванията заедно със специалист.

Ако е счупено много малко парченце, без да е засегнат нерва на зъба, по-добре е да се направи фасета. Композитната фасета покрива цялата зъбна повърхност. За изработването й не е необходимо изпиляване на зъбни тъкани. Недостатъкът е, че с времето композитната се оцветява от чай, кафе, червено вино, боровинки и др.

Порцелановият материал за фасети от своя страна не се оцветява с времето.

Още един важен фактор при фасетите, който не е за пренебрегване е, че емайлът на зъба трябва да е запазен. В случай на кариеси, пломби и други щети, предразполагащи към нецялост, по-правилният избор е зъбната коронка.

При наличие на бруксизъм трябва да се има предвид, че порцелановите фасети са тънки и лесно податливи на чупене ако пациентът стиска и търка зъби.

Няколко факта за фасетите:

  1. Трябва да се доверите на истински професионалист, за да получите максимално добър резултат;
  2. Една и съща усмивка не пасва на всеки – фасетите са съобразени с индивидуалната анатомия и характеризация на зъбите на пациента;
  3. Зъбите с корони или фасети изискват същите грижи като естествените зъби- четкане с мека четка с подходяща техника или със звукова четка Sonicare и почистване с конец;

Основната разлика е, че короните обхващат цялата вътрешна повърхност на зъба, а фасетите – само част от нея. Това означава, че в случаи на неправилно разположени зъби – ротирани или наклонени, коронките са подходящият избор на възстановяване. Решението за това можете да оставите в ръцете на специалистите в областта, за да може да се радвате дълго на красива и здрава усмивка.

Бруксизмът и дългосрочните последици от него
Основните причини, поради които евтиният имплант м...