Разлика между циркониеви корони и порцеланови. Кое да избера?

Разлика между циркониеви корони и порцеланови. Кое да избера?

Ясно е, че зъбните корони имат наистина силно и постоянно присъствие в стоматологията от естетична и възстановяваща гледна точка. Когато зъбът е наранен или липсват части от него, коронката идва на помощ, за да се запази цялостта и непокътнатата усмивка на пациента. В някои случаи пък короната се поставя,за да се предпази слаб зъб или върху имплант.
За да се избере най-подходящи вид зъбни корони трябва да сте запознати с разликата и вида й и заедно с това да се доверите на доказани специалисти за съвет и дентално изпълнение.


Порцелановите корони – какво представляват?

Короните от порцелан имат различни видове, което прави избора на пациента и стоматолога по-обширен и премислен. Коронката от порцелан с метал е изключително здрава благодарение на металната основа. Най-доброто предимство на порцелановите корони е, че те изглеждат досущ като истиснките зъби. Това е благодарение на прозрачността, която основно ги изгражда и им помага да се доближат до естествените нюанси на зъбите на пациента.

От негативната страна порцелановите коронки, макар и по-силни от естествените зъбни емайли, също са по-крехки. Това означава, че те могат да се счупят по-лесно от естествените зъби и това може да остави остри ръбове, които могат да увредят противоположните зъби.


Циркониеви корони – какво представляват?

Другият тип корона е по-скорошно развитие - циркониева корона. Изработва се от циркониев оксид и не съдържа метал в себе си. Циркониевите коронки са естествено бели, което отново наподобява цвета на истинските зъби. Циркониевите корони се предлагат в два вида. Един вид е твърд цирконий, който е един и същ материал. Другият вид е наслоен. И двата вида осигуряват добра степен на прозрачност и опалесциране и ще отразяват цвета на съседните зъби.

Предимствата на циркониева корона

  • Цирконийът е биосъвместим - това означава, че тялото ще го приеме и не предизвиква алергии;
  • Твърдите циркониеви корони са много здрави и това ги прави идеален вариант за задните зъби, където натискът е по-интензивен;
  • Не предизвиква чувствителност и като цяло са по-щадящи за зъбите.
Колко е важна поддръжката на имплантите и как да п...
Металокерамични или циркониеви зъбни корони?