Флуор в пастата за зъби – ползи и последствия

Флуор в пастата за зъби – ползи и последствия

Какво представлява флуорът? 

Това е химически елемент, който съществува като газ, но в комбинация с други други елементи го срещаме като солни съединения – флуориди, които се използват в храните, водата и козметиката. Преди да започне да се добавя към пастите за зъби, флуорът е слаган във водата, за да се погрижи за предотвратяването на кариеси. 

Как всъщност действа на зъбите?

Флуорът е токсичен за бактериите, които от своя страна хранейки се със захари и отделяйки физиологични отпадъци са причината за кариеси в зъбите ни. Реално флуорът трови бактериите и те не обработват фруктозата, глюкозата и всички вредни захари. 

Прибавянето на веществото в пастите за зъби от една страна се явява ефективно за поддържане на грижа за устната хигиена и здраве. Ежедневната употреба на флуор в минимални количества, каквито са в пастите за зъби действат като превенция за стоматологични проблеми и изменения в устата и зъбите. 

Въпреки всичко казано трябва да се знае, че приемът на флуор в допълнителни количества не бива да се случва без консултация с лекар. Без значение дали е с цел да подсилите грижите за емайла или ще избелвате усмивката си – флуорът крие и тъмна своя страна.

При деца под 6 годишна възраст трябва стриктно да се контролира количеството, което ще се приеме, за да не се развият флуорозни симптоми. Едно грахово зърно големина от пастата е достатъчна за миенето на детските зъбки.

Ако флуорът липсва съвсем се развиват бели или тъмни петна по зъбите, което би могло да доведе до рушене, кареиси и кървене. 

Флуорът обаче съвсем не е толкова безобиден.

С честата и прекомерна употреба, той намаля образуването на колаген. Колагенът от своя страна е от изключителна важност за човешкото тяло и организъм. Кожата, костите, зъбите, ставите и мускулите до голяма степен зависят от него. Липсата на колаген в структурата на зъбния емайл и костта могат да доведат до деформации. 

Несъобразителното и прекомерно приемане на флуор има влияние върху развитието на ракови клетки, затлъстяване, щитовидната жлеза и други сериозни заболявания.

Що се отнася до ефекта му в устата на човека посдредством пасти за зъби трябва да се отбележи, че в оптимална доза не би бил с такива последствия. Въпреки това е редно да обърнем внимание на подбора си за пасти. 

Освен в пастата си набавяме флуор чрез храните, добавките, млякото, хляба.

3D дентален скенер 3 Shape Trios
3D Рентген Vatech A9 - Какво трябва да знаем за н...