Бруксизмът и дългосрочните последици от него

Бруксизмът и дългосрочните последици от него

Бруксизмът, както може би не всеки знае, представлява състояние, в което несъзнателно човек притиска горните и долните си зъби. Триене, скърцане в посоки напред-назад и настрани.
В случаите, в които не се стигне до преглед и диагнозa навреме се стига до последствия върху дъвкателните мускули, зъбите и долночелюстната става.
Този вреден навик се наблюдава по време насън, но и в напълно будно състояние, така че не би се предвидило кое и кога точно го предизвиква.

Някои от основните причини, които са дискутирани като причинители са:

  • Стрес в ежедневието и продължително напрегнато състояние;
  • Умствена преумора;
  • Рискови професии и активности, които човек извършва ежедневно или сравнително често;
  • Некачествено направени пломби, протези, мостове и коронки.

При леките форми на бруксизъм може да не се наблюдават и усетят оплаквания.

Има обаче последици, които не бива да бъдат допускани и пренебрегвани.

Основните структури на дъвкателния апарат се засягат в някои от по-тежките случаи, когато не са взети навременни мерки.
Зъбната повърхност и емайл се износват, изтъняват заради триенето и упражняването на натоварване върху зъбите, което е значително по-силно от нормалното дъвчене. В тежките случаи е възможно да се стигне и до отчупване на износени части от зъба.
Възможно е изтръпване на челюстта, главоболие, увеличена чувствителност на зъбите, скованост.

В темпоромандибуларната става също започват патологични процеси поради понижаване височината на захапката, вследствие на изтриването на зъбите - усеща се скованост, болка, пукане и щракане от ставата.
Възможно е да се понижи височината да захапката, което само по себе си ще наложи протетично лечение.

Кога се появяват симптомите?

Основното време за появата на главните симптоми – чувствителност при допир до топло, студено, сладко; схващане на мускулите, леко затруднено движение на долната челюст – е сутрин.
В случай, че се усетят някои от тях веднага би следвала консултация с дентален специалист, който да ви насочи към взимането на задължителни и навременни мерки.

Кои биха били добрите мерки?

Първото нещо, което може да се направи е да се започне с носенето на шина за бруксизъм. Едновременно с предпазването на зъбите при стискане нощем, тя подпомага и за това да се потуши и намали навикът.
В състояния, на бруксизъм, при които не се взима никакво предотвратяващо последици действие в ранен етап, е възможно налагане на умъртвяване на зъбите.
Обличат се в коронки или се реставрират напълно зъбите, които са с последици на продължителен и постоянен бруксизъм без взети мерки.
Ако се установи, че ставата е крайно увредена, се правят интервенции с плазма, колаген, хиалурон ит.н.
Във всички варианти на бруксизъм най-доброто решение, което може да вземете за собственото си здраве, е да се наблюдавате и консултирате с дентални специалисти навреме.

Рани в устата. От какво са?
Фасети или зъбни коронки? Как да изберем?