Металокерамични или циркониеви зъбни корони?

Металокерамични или циркониеви зъбни корони?

Може би доскоро металокерамиката като материал се считаше за най-разпространения и надежден вариант за зъбни корони.

Пациентите, които имат за цел не да възстановят разрушени зъби, а да подобрят естетиката на усмивката си – също откриваха решение в металокерамичните коронки.

Редица фактори като – здравина, дълголетие, местоположение на зъба, естетика, финансови възможности и не напоследно място биосъвместимост определят избора на вида на зъбната конструкция.
Металокерамичните коронки отговарят на почти всички изисквания. Те са здрави, при правилна грижа издържат дълго, а използването на качествена керамика дава възможност да се възтанови перфектно и формата и цвета на зъба. Този тип коронки обаче много често беше съпътствано от следните неприятни последици:

  • Металният скелет, който е под керамичната част се вижда при евентуално отдръпване на венеца. Това автоматично прави обратния ефект на подобрение на естетиката.
  • При някои пациенти се наблюдават алергии към метала в устната им кухина;
  • При корозия на метала, металокерамиката предизвиква неприятно потъмняване и почерняване на венеца.

За щастие на пациенти и стоматолози, денталната медицина напредва с много бързи темпове. Можем да се възползваме от изключителни иновации в сферата и подобрени качество и издръжливост на материалите.

Изобретяването на алтернатива на металокерамиката, а именно циркониевите коронки и конструкции е сред най-големите успехи в графата „естетика и заздравяване“.

Какво всъщност представляват циркониевите коронки?

Много наподобяват металокерамичните, но материалът е цирконий. Естествен материал, който реално е най-здравият и издръжлив керамичен материал в стоматологията.
Съвсем не са за пренебрегване предимствата на циркониевите корони:

  • По-здрави са от металокерамичните;
  • Цирконият е два пъти по-устойчив в сравнение с керамиката, подсилена с метал и около 5 пъти по-устойчив от чистата керамика. Стига да са поддържани и направени правилно, могат да останат в човешката уста цял живот.
  • Подходящи за хора, които страдат от бруксизъм заради абразивоустойчивостта си. Дори да са в контакт с изкуствени зъби или да са подложени на скърцане от пациента.
  • Биосъвместими са.


В избора на какъвто и да е материал за бъдещите интервенции и лечение, на които ще се подложите е от огромно значение да се доверите на специалисти. Те най-добре биха преценили кое е най-подходящо конкретно за вашия случай, така че ефективността да е дълготрайна.

Можете да разгледате ТУК наш актуален случай, в който пациента избра циркониеви корони

Разлика между циркониеви корони и порцеланови. Кое...
Зъбни импланти - All-on-4 и all-on-6. Какво е това...