Дентална имплантология

Image

Поставяне на зъбни импланти

Smile. It matters!

Дентална имплантология
Визията на вашата усмивка е важна, но нейната функционалност е основна. Зъбните импланти са спасител, те възстановяват мястото, където липсват корените на зъбите с мостове или корони. Имплантират се в костта, на мястото на загубения зъбен корен. След тяхното надграждане и включването им в конструкцията се получава изключително ефективно възстановяване на функционалното единство „корен – корона”.

Защо е толкова важно?
Защото, когато загубите зъб или дори повече от един, съседната кост вече не функционира правилно. В резултат на това тази челюст губи костна маса, костта атрофира и се резорбира.

В дългосрочен план тази костна резорбция се разпространява, което потенциално води до увреждане на най-близките зъби. Това е мястото, където имплантите блестят. Те запазват функционалността на вашата кост като зъболекарски апарат поради директното взаимодействие имплант-кост. Няма абсорбция.

Зъбните импланти са изработени от биотитан, който се свързва с костната тъкан, придава естетичен вид и солидна основа за изграждане на красива и здрава усмивка. Те са идеално решение за изграждане на мостове, единично възстановяване или дори обеззъбяване.

БАЗАЛНИ ИМПЛАНТИ

ТЕХНОЛОГИЧНИ ИЗИСКВАНИЯ

Костта се състои от вътрешна мека (гъбеста) част, която е покрита с плътен костен слой (кортикален). Всеки базален имплант се поставя най-малко на две места в кортикалната кост (бикортикална). Кортикалната кост, която се използва за поставяне на базални импланти е силно минерализирана и с висока степен на регенерация. Това гарантира интегрирането на зъбните импланти и позволява незабавното им натоварване. Те се различават от класическите (двучастни) импланти по начина на поставяне, по начина на преразпределение на силите, но най-вече по планирането и изпълнението на протезната конструкция и следоперативния режи
• Базалните зъбни импланти са първи избор при умерена или тежка атрофия на челюстите, както и в случаите, когато пациентите искат незабавно възстановяване на дъвкателната функция.
• Базалните импланти са подходящи за поставяне и при тежка костна атрофия, тоест при пациенти с „недостатъчна” кост.
• Няма нужда от разместване на кост (костна аугментация) и повдигане на синусите преди поставянето на импланта.
• Базалните импланти се поставят на едно посещение по по-малко травматичен метод от традиционните (двучастни) импланти.
• Първично натоварване – на третия ден след имплантирането се циментира протезната конструкция.
• Поставянето е подходящо при липса на един или повече зъби, дори и при тотално обеззъбени пациенти (пълна липса на зъби)
• Единични корони могат да се поставят и върху единични базални импланти. Зареждат се незабавно само в определени ситуации.
• Възможните усложнения при имплантирането са минимални. Тъй като поставянето е свързано с по-малко инвазивна хирургична интервенция, имплантите ще се поставят в дълбоките слоеве на костта. Това намалява няколко пъти риска от инфекция в сравнение с класическите (двучастни) импланти.
• Няма риск от периимплантит и други инфекции, тъй като имплантите са изработени от полиран титан и няма натрупване на плака по повърхността, създаващо възпаление.
• Тежките и безнадеждни пародонтални състояния могат да бъдат лекувани с базални импланти с едно посещение. След отстраняване на пародонтално компрометираните меки тъкани и зъби, пациентът е готов за поставяне на имплант.
• Базалните импланти са добър избор за пушачи и диабетици. Грижата за имплантите включва перфектна устна хигиена и редовни профилактични прегледи.
Зъбните импланти за изработени от биосъвместим титан, който се свързва с костната тъкан, осигурявайки естествена и стабилна основа за изграждане на красива и здрава усмивка. Имплантите са решение за единични възстановявания, за мостово изграждане, както и за тотално обеззъбяване.

Полезна информация

Какво и за кого са зъбните импланти?
Денталната имплантология е съвременният метод за възстановяване на частична или пълна загуба на съзъбието. Благодарение на нея пациентът може да предпази съседните си зъби от изпиляване и обличане в корони.

Лечението със зъбни импланти може да се приложи при единична, множествена или пълна загуба на зъбите. Като общи условия можем да споменем:

  • пациентът да има навършени 16 години и напълно завършено развитие на костната система
  • всички видове заболявания на зъбите и венците да бъдат преди това излекувани

Накратко, денталните импланти решават не само естетични проблеми, но и функционални. Вероятно знаете, че когато имате нарушена или пълна загуба на съзъбието, насладата от хубавата храна може да се превърне в неприятно усещане, а усмивката става рядко явление от притеснение. Запишете час за консултация с нашите специалисти по дентална имплантология още сега на +359 888 310 106 или на info@chaykadental.com!

Структура на зъбния имплант
Може да си мислите, че зъбните импланти имат много сложна конструкция, но всъщност е точно обратното. Точно простата им структура ги прави изключително здрави, надеждни и лесни за поддръжка. Денталните импланти се състоят от две основни части:
  1. интраосален имплант – подвенечна част, която се поставя в челюстната кост и замества корена на зъба.
  2. супраструктура – надвенечна надстройка или така нареченият абатмънт, върху който се поставя короната.

Подвенечната винтова част винаги е изработена от титаниева сплав, в най-добрия случай Ti–6Al–4V или т.нар титанова сплав клас 5. Това е изключително биологично съвместим материал, при който “отхвърлянето” от организма като чуждо тяло е практически невъзможно

Видове дентални импланти
Имплантите в днешната дентална медицина са два видя – класически винтови импланти и базални или стратегически позиционирани винтови импланти.
  • Класически двучастови импланти
  • Базални или Стратегически позиционирани импланти